New York City Unit Study

Please note, Year Round Homeschooling uses affiliate links. For more information see our disclosure policy.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

I love New York City. I don’t live there, but I love it. My brother lives in NYC and whenever we get a chance to visit him, we always have a blast.

When I asked the kids what topics they wanted to cover in our unit studies this year, New York City was at the top of the list. So I put together a quick New York City unit study that’s a great introduction to The Big Apple!

New York City Unit Study - By Selena

New York City Overview

Watch the following video about New York City and then have your kids answer the questions below:

https://www.youtube.com/watch?v=MtCMtC50gwY

1. How many people visit New York City each year? (Answer: Over 50 million)

2. In what architectural style was the Empire State Building designed? (Answer: Art Deco)

3. What year did the Empire State Building open? (Answer: 1931)

4. What street in New York features most of the city’s luxury shops? (Answer: Fifth Avenue)

5. At what intersection is Times Square located? (Answer: Broadway and Seventh Avenue)

6. How many acres does Central Park cover? (Answer: 850)

7. Who designed the Guggenheim Museum? (Answer: Frank Lloyd Wright)

8. What is the name of the 9/11 Memorial? (Answer: The Reflecting Absence Memorial)

9. How many language groups are in New York? (Answer: 800)

10. What bridge connects Manhattan and Brooklyn? (Answer: The Brooklyn Bridge)

Statue of Liberty History

Of course, one of the first things that comes to mind when you say “New York City” is the Statue of Liberty. Here’s a great video that explains the history of the statue, including its design, unveiling, and restoration.

Watch the video and then have your kids try to answer the questions below:

https://www.youtube.com/watch?v=Y3utCntXrPo

1. What does the Statue of Liberty depict? (Answer: The Roman goddess of freedom)

2. On what date was the statue officially opened? (Answer: October 28, 1886)

3. What is the statue’s official name? (Answer: Liberty Enlightening the World)

4. Who designed the Statue of Liberty? (Answer: Frederic Bartholdi)

5. What does the statue’s torch symbolize? (Answer: The light of reason)

6. How tall is the statute without the pedestal? (Answer: 151 feet high)

7. What color was the statue originally? (Answer: Copper)

Books about New York City

Here are a few great kids’ books about New York City! These have lots of pictures, but they’re good for all ages.

1.  This is New York by Miroslav Sasek

2. Good Night New York by Adam Gamble

3. Not for Parents New York City: Everything You Ever Wanted to Know by Lonely Planet

4. A Walk in New York by Salvatore Rubbino

You may also like…

Sign Up to Receive Free Resources, Encouragement and Tips.​

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Sign Up to Receive Free Resources, Encouragement and Tips.

Close Menu